Копринено мекия крем с аромат на кафе и тайната на тази празнична торта. Масления крем с който е покрита позволява да я украсите напр. със захарно тесто, захарна дантела или с маслени шприцовани рози.
Мока торта
Необходими продукти за торта с размер 24 см
За блата:
Използвах обикновен блат за торта приготвен с 6 яйца, който разрязах на три.
Мока крем:
400 гр. масло със стайна температура
150 мл вода
3 с.л. нес кафе
За лимоновия крем:
2 листа желатин
200 мл. неподсладена сладкарска сметана
200 гр. крема сирене с вкус лимон тип Philadelphia (ако не намерите такова добавете още 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок и 2 с.л. захар)
2 с.л. захар
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
За сиропиране:
100 мл. прясно мляко
1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Пригответе блата според опътването. Разрежете го на три равни части.
Мока крем
Загрейте водата и разтворете в нея захарта и кафето. След това охладете до стайна температура. Разбийте маслото като използвате кухненски робот или ръчен електрически миксер. Постепенно добавете охладената течност (вода,захар и кафе), като през цялото време разбивате. Кремът може да промени структурата си в самото начало, но това да не ви претиснява. Продължете разбиването докато получите гладък маслен крем. Разделете крема на две и оставете едната част на страни за да покриете тортата с него.
Лимонов крем
Поставете желатина в студена вода. Разбийте сметаната със захарта. Добавете крема сиренето и разбийте до еднорордна смес. Загрейте лимоновия сок и разтворете в него изцедените от студената вода желатинови листа. Разбъркайте за да се растворят и го добавете към сметановата смес на тънка струйка, като през цялото време разбивате енергично.
Сглобяване и декорация
Сложете първия блат в тортена чиния и го сиропирайте. Намажете с половината от лимоновия крем, след това половината от масления (всъщност 1/4 от целия маслен крем). Поставете следващия блат и повторете процедурата. Поставете последния блат, сиропирайте и покрийте цялата торта с отделения маслен крем. Шприцовайте розички и декорирайте по желание. Приберете в хладилника за най-малко 2 часа или за през ноща.
Няма коментари:
Публикуване на коментар