вторник, 20 октомври 2020 г.

Мока торта



Копринено мекия крем с аромат на кафе и тайната на тази празнична торта. Масления крем с който е покрита позволява да я украсите напр. със захарно тесто, захарна дантела или с маслени шприцовани рози. 

Мока торта

Необходими продукти за торта с размер 24 см 

За блата:

Използвах обикновен блат за торта приготвен с 6 яйца, който разрязах на три. 

Мока крем:

400 гр. масло със стайна температура

150 мл вода

3 с.л. нес кафе

За лимоновия крем:

2 листа желатин

200 мл. неподсладена сладкарска сметана

200 гр. крема сирене с вкус лимон тип Philadelphia (ако не намерите такова добавете още 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок и 2 с.л. захар)

2 с.л. захар

2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

За сиропиране:

100 мл. прясно мляко 
1 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Пригответе блата според опътването. Разрежете го на три равни части. 
Мока крем
Загрейте водата и разтворете в нея захарта и кафето. След това охладете до стайна температура. Разбийте маслото като използвате кухненски робот или ръчен електрически миксер. Постепенно добавете охладената течност (вода,захар и кафе), като през цялото време разбивате. Кремът може да промени структурата си в самото начало, но това да не ви претиснява. Продължете разбиването докато получите гладък маслен крем. Разделете крема на две и оставете едната част на страни за да покриете тортата с него. 
Лимонов крем
Поставете желатина в студена вода. Разбийте сметаната със захарта. Добавете крема сиренето и разбийте до еднорордна смес. Загрейте лимоновия сок и разтворете в него изцедените от студената вода желатинови листа. Разбъркайте за да се растворят и го добавете към сметановата смес на тънка струйка, като през цялото време разбивате енергично. 
Сглобяване и декорация
Сложете първия блат в тортена чиния и го сиропирайте. Намажете с половината от лимоновия крем, след това половината от масления (всъщност 1/4 от целия маслен крем). Поставете следващия блат и повторете процедурата. Поставете последния блат, сиропирайте и покрийте цялата торта с отделения маслен крем. Шприцовайте розички и декорирайте по желание. Приберете в хладилника за най-малко 2 часа или за през ноща. 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар