четвъртък, 22 октомври 2020 г.

Солена торта с пушена сьомга

 



Солена торта с пушена сьомга

Необходими продукти за около 20 парчета:

12 филии тостерен бял хляб

12 филии тостерен ръжен хляб (може също така да използвате хляб по ваш избор)

Пълнеж:

400 гр. топло пушена сьомга

250 гр. студено пушена сьомга (аз съм я приготвяла и само с топло пушена и се получава също много добре)

3 с.л. лимонов сок

½ връзка копър

400 гр. заквасена сметана

600 гр. крема сирене с див лук тип Philadelphia

½ ч.л. смес от черен и бял пипер

За сиропиране:

50 мл. лимонов сок

200 мл. вода

За глазура и украса:

400 гр. натурално крема сирене тип Philadelphia

200 мл. сладкарска неподсладена сметана

щипка бял пипер

щипка черен пипер

щипка сол

Украсата по желание. Аз използвах студено пушена сьомга, копър, лимон и смокини.

Начин на приготвяне:

Изрежете кората от филииките хляб. Смесете водата и лимоновия сок за заливане. Накъсайте топло пушената риба. Нарежете студено пушената на малки парчета. Нарежете копъра на ситно. Смесете заквасената сметана и крема сиренето и разбъркаите до еднородна смес. Добавете двата вида пушена сьомга, лимоновия сок, накълцания копър, черния и белия пипер. Объркайте всичко добре.




В подноса в които ще сервирате тортата наредете шест филии ръжен хляб плътно едина до друга 2х3 (моята форма беше квадратна за това отрязах двете филии на половина и получих квадрат). 


Сиропирайте с лимоновата вода и нанесете 1/3 от пънежа. Наредете втория ред хляб този път използвайте белия и по същия начин сиропирате и след това 1/3 от пълнежа.


Ред ръжен хляб, лимонена вода и останалия пълнеж. Довършете като наредите последния ред хляб и сиропирате с лимонената вода. Покрийте тортата плътно със стреч фолио и поставете някаква тежест отгоре, например чиния или дъска за рязане на хляб.


Приберете тортата в хладилника поне за няколко часа или за през ноща. За глазурата разбийте сметаната, добавете крема сиренето и подправките и разбийте до еднородна смес. Покрийте тортата от всички страни и шприцовайте розички по желание. Украсете например с копър, студено пушена сьомга, смокини, лимон и др.
 





Няма коментари:

Публикуване на коментар