Вкус от моето детство и старите тефтери. Обожавам меденки, а тези са и с пълнеж... Невероятно вкусни, направо се топят в устата. Струва си да опитате.
Меденките на мама
около 30-35 бр.
Необходими продукти:
За меденките:
около 800 мл (480 гр) брашно (за меко тесто)
За пълнежа:
125 гр масло със стайна температура
200 мл пудра захар
100 мл прясно мляко
изрезките от меденките
Начин на приготвяне:
В дълбока купа сложете яйцата, олиото, захарта и меда. Разбъркайте докато продиктите се смесят. В друга купа смесете брашното, хлебната сода и канелата. Изсипете сухата смес към течната и омесете меко тесто. Направете на топки (около 15 гр.) и изпечете в предварително загрята фурна на 200°С за около 12 минути. Докато меденките са още топли направете дупка от долната страна.
За крема. Разбийте маслото със захарта на маслен крем. Добавете млякото на части и накрая стритите трохи от меденките. Прехвърлете сместа в пош, напълнете дупките и слепете меденките (може и с лъжичка, но на мен лично ми е по-удобно с пош).
Украсете по желание с разтопен на водна баня шоколад. Оставете меденките за през ноща на стайна температура, за да поемат масления крем и да омекнат. После приберете в хладилника.
За пълнежа:
125 гр масло със стайна температура
200 мл пудра захар
100 мл прясно мляко
изрезките от меденките
Начин на приготвяне:
В дълбока купа сложете яйцата, олиото, захарта и меда. Разбъркайте докато продиктите се смесят. В друга купа смесете брашното, хлебната сода и канелата. Изсипете сухата смес към течната и омесете меко тесто. Направете на топки (около 15 гр.) и изпечете в предварително загрята фурна на 200°С за около 12 минути. Докато меденките са още топли направете дупка от долната страна.
За крема. Разбийте маслото със захарта на маслен крем. Добавете млякото на части и накрая стритите трохи от меденките. Прехвърлете сместа в пош, напълнете дупките и слепете меденките (може и с лъжичка, но на мен лично ми е по-удобно с пош).
Украсете по желание с разтопен на водна баня шоколад. Оставете меденките за през ноща на стайна температура, за да поемат масления крем и да омекнат. После приберете в хладилника.
Няма коментари:
Публикуване на коментар