четвъртък, 28 май 2020 г.

Меденките на мама





Вкус от моето детство и старите тефтери. Обожавам меденки, а тези са и с пълнеж... Невероятно вкусни, направо се топят в устата. Струва си да опитате.

Меденките на мама

около 30-35 бр.

Необходими продукти:
За меденките:
2 яйца                        
100 мл олио              
200 мл захар              
100 мл мед                
1 ч.л. хлебна сода    
2 ч.л. канела
около 800 мл (480 гр) брашно (за меко тесто)

За пълнежа:
125 гр масло със стайна температура
200 мл пудра захар                            
100 мл прясно мляко                          
изрезките от меденките

Начин на приготвяне:
В дълбока купа сложете яйцата, олиото, захарта и меда. Разбъркайте докато продиктите се смесят. В друга купа смесете брашното, хлебната сода и канелата. Изсипете сухата смес към течната и омесете меко тесто. Направете на топки (около 15 гр.) и изпечете в предварително загрята фурна на 200°С  за около 12 минути. Докато меденките са още топли направете дупка от долната страна. 









 За крема. Разбийте маслото със захарта на маслен крем. Добавете млякото на части и накрая стритите трохи от меденките. Прехвърлете сместа в пош, напълнете дупките и слепете меденките (може и с лъжичка, но на мен лично ми е по-удобно с пош).



  Украсете по желание с разтопен на водна баня шоколад. Оставете меденките за през ноща на стайна температура, за да поемат масления крем и да омекнат. После приберете в хладилника. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар