Този блат е съвсем обикновен и много сполучлив. Използвам две еднакво големи чаши или мерителна кана. Ако яйцата са 200 мл. , захарта също е 200 мл. , брашното е 100 мл. и картофеното брашно също 100 мл. Бакпулвера е на 5 яйца - 2 ч.л. По този начин лесно можете да намалите или увеличите съставките в зависимост от големината на тавата. Аз използвам следната таблица:
ЯЙЦА
|
ФОРМА ЗА ТОРТА
(СМ)
|
БРОЙ ПАРЧЕТА
|
2
|
12cm
|
3
|
3
|
15cm
|
6
|
4
|
18cm / 20cm
|
9
|
5
|
22cm / 24cm
|
12
|
6
|
24cm
|
15
|
7
|
24cm / 26cm
|
18
|
8
|
26cm
|
21
|
9
|
26cm / 28cm
|
24
|
10
|
28cm
|
27
|
11
|
28cm / 30cm
|
30
|
12
|
30cm / 32cm
|
30/32
|
Обикновен блат за торта
22-24 cm.
6 яйца (със стайна температура)
захар
картофено брашно
брашно
бакпулвер
Вземете две еднакви чаши (може да използвате и мерителна кана). Счупете в едната чаша яйцата-които са със стайна температура, в другата сложете до същото ниво захар. Изсипете захарта в купата в която ще разбивате сместа. В същата чаша сложете до половината картофено брашно и останалата половина допълнете с брашно. Прибавете и бакпулвера към сухите съставки. Изсипете яйцата в купата при захарта и започнете разбиването с миксер. Бийте докато се получи пухкаво тесто, сравнително бяло и като разбъркате с лъжица или шпатула да остава следа за кратко, както е показано на снимката. След това оставяте миксера на страна и започвате добавянето на пресятите сухи съставки, като ги добавяте на малки части и бъркате на ръка внимателно, за да остане тестото пухкаво и въздушно. Изсипете тестото в тавата която предварително сте затслали с хартия за печене (аз слагам и на стените и оставям хартията да е по-висока от тавата, така ако блата се надуе много няма да излезе от тавата). Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса (тавата слагате най-отдолу във фурната) за 60 минути. Използвайте теста с клечката за да сте сигурни че блата е изпечен. Извадете от фурната, оставете да изстине и след това извадете от тавата. Блата става висок, така че спокойно ще го разрежете на три.
Забележка: за блат без глютен, заменете брашното с картофено брашно или с брашно без глютен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар