понеделник, 13 април 2020 г.

Обикновен блат за торта



Този блат е съвсем обикновен и много сполучлив. Използвам две еднакво големи чаши или мерителна кана. Ако яйцата са 200 мл. , захарта също е 200 мл. , брашното е 100 мл. и картофеното брашно също 100 мл. Бакпулвера е на 5 яйца - 2 ч.л. По този начин лесно можете да намалите или увеличите съставките в зависимост от големината на тавата. Аз използвам следната таблица:



ЯЙЦА
ФОРМА ЗА ТОРТА (СМ)
БРОЙ ПАРЧЕТА
2
12cm
3
3
15cm
6
4
18cm / 20cm
9
5
22cm / 24cm
12
6
24cm
15
7
24cm / 26cm
18
8
26cm
21
9
26cm / 28cm
24
10
28cm
27
11
28cm / 30cm
30
12
30cm / 32cm
30/32

Обикновен блат за торта

22-24 cm. 

6 яйца (със стайна температура)
захар
картофено брашно
брашно
бакпулвер

Вземете две еднакви чаши (може да използвате и мерителна кана). Счупете в едната чаша яйцата-които са със стайна температура, в другата сложете до същото ниво захар. Изсипете захарта в купата в която ще разбивате сместа. В същата чаша сложете до половината картофено брашно и останалата половина допълнете с брашно. Прибавете и бакпулвера към сухите съставки. Изсипете яйцата в купата при захарта и започнете разбиването с миксер. Бийте докато се получи пухкаво тесто, сравнително бяло и като разбъркате с лъжица или шпатула да остава следа за кратко, както е показано на снимката. След това оставяте миксера на страна и започвате добавянето на пресятите сухи съставки, като ги добавяте на малки части и бъркате на ръка внимателно, за да остане тестото пухкаво и въздушно. Изсипете тестото в тавата която предварително сте затслали с хартия за печене (аз слагам и на стените и оставям хартията да е по-висока от тавата, така ако блата се надуе много няма да излезе от тавата). Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса (тавата слагате най-отдолу във фурната) за 60 минути. Използвайте теста с клечката за да сте сигурни че блата е изпечен. Извадете от фурната, оставете да изстине и след това извадете от тавата. Блата става висок, така че спокойно ще го разрежете на три.
Забележка: за блат без глютен, заменете брашното с картофено брашно или с брашно без глютен.





Няма коментари:

Публикуване на коментар