Торта Брита
За три кръгли блата с диаметър 20 см или за един с размери 35х40 смНеобходими продукти:
За блата:
150 гр масло със стайна температура
125 мл захар
4 жълтъка
250 мл брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. ванилова захар
125 мл. прясно мляко
За блата от целувки:
4 белтъка
200 мл захар
1,5 ч.л. ванилова захар
50 гр. натрошени или филитирани бадеми
За пълнежа:
700 мл сладкарска неподсладена сметана (ако използвате подсладена сметана не добавяйте захар)
4 с.л. захар
2 ч.л. ванилова захар
1 литър ягоди и боровинки
Начин на приготвяне:
Започнете с блата. Разбийте маслото,захарта и ваниловата захар до пухкав крем. Добавете жълтъците един по един, като биете през цялото време.
В отделна купа смесете брашното и бакпулвера. Пресейте и добавете на части като редувате малко брашно, малко от млякото.
Оставете тавите на страна и пригответе целувчената смес. Разбийте белтъците на пяна. Смесете захарта и ваниловата захар и я добавете на части, като биете енергично през цялото време. Разбийте докато получите гъста и лъскава пяна. Разпределете (или шприцовайте) целувчената смес върху първата смес.
Поръсете с бадемите. Изпечете в предварително загрята фурна на 175°С за 25-30 минути или докато целувчената смес е с приятен кафеникав загар. В моята фурна не се събират три тави на едно ниво, за това пекох на 170°С с вентилатор за 25 минути. След това разместих местата на тавите и пекох още 5 минути. Извадете от фурната и изстудете блатовете напълно.
Пригответе пълнежа, като разбиете сметаната, захарта и ваниловата захар на пухкав крем. Сглобете тортата като разпределите върху всеки блат от пълнежа и плодовете.
Както споменах по-горе, тортата може да приготвите и в тавата от фурната, по абсолютно същия начин. Разрежете на две и сглобете, като върху едната част сложите половината от сметаната, после плодовете. Отгоре втората половина блат и пак сметана и плодове.
Ако сте харесали рецептата, чувствайте се свободни да я споделите в социалните мрежи или да харесате страницата ми във Facebook. Благодаря ви! |
Няма коментари:
Публикуване на коментар