вторник, 12 май 2020 г.

Торта Брита

Ето една наистина вкусна и лесна за изпълнение идея за предстоящия празник. Комбинацията от блат за торта, целувки, сметана, ягоди и боровинки е невероятна. Малко наподобявя Павлова, но тук блата не е само от целувки. Бих казала, че това е една от най-хубавите торти които съм опитвала. В тортата  Брита ще намерите хрупкавост, мекота и сладост. Звучи добре? Повярвайте ми, струва си да опитате.

Торта Брита

За три кръгли блата с диаметър 20 см или за един с размери 35х40 см

Необходими продукти:
За блата:
150 гр масло със стайна температура
125 мл захар
4 жълтъка
250 мл брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. ванилова захар
125 мл. прясно мляко
За блата от целувки:
4 белтъка
200 мл захар
1,5 ч.л. ванилова захар
50 гр. натрошени или филитирани бадеми
За пълнежа:
700 мл сладкарска неподсладена сметана (ако използвате подсладена сметана не добавяйте захар)
4 с.л. захар
2 ч.л. ванилова захар
1 литър ягоди и боровинки

Начин на приготвяне:
Започнете с блата. Разбийте маслото,захарта и ваниловата захар до пухкав крем. Добавете жълтъците един по един, като биете през цялото време. 


В отделна купа смесете брашното и бакпулвера. Пресейте и добавете на части като редувате малко брашно, малко от млякото.




Застелете три тави с диаметър 20 см с хартия за печене. Сложете хартия и по стените. Разпределете сместа равномерно. 


 Оставете тавите на страна и пригответе целувчената смес. Разбийте белтъците на пяна. Смесете захарта и ваниловата захар и я добавете на части, като биете енергично през цялото време. Разбийте докато получите гъста и лъскава пяна. Разпределете (или шприцовайте) целувчената смес върху първата смес.


 Поръсете с бадемите. Изпечете в предварително загрята фурна на 175°С за 25-30 минути или докато целувчената смес е с приятен кафеникав загар. В моята фурна не се събират три тави на едно ниво, за това пекох на 170°С с вентилатор за 25 минути. След това разместих местата на тавите и пекох още 5 минути. Извадете от фурната и изстудете блатовете напълно.



Пригответе пълнежа, като разбиете сметаната, захарта и ваниловата захар на пухкав крем. Сглобете тортата като разпределите върху всеки блат от пълнежа и плодовете.
Както споменах по-горе, тортата може да приготвите и в тавата от фурната, по абсолютно същия начин. Разрежете на две и сглобете, като върху едната част сложите половината от сметаната, после плодовете. Отгоре втората половина блат и пак сметана и плодове. 











Ако сте харесали рецептата, чувствайте се свободни да я споделите в социалните мрежи или да харесате страницата ми във Facebook.  Благодаря ви!




Няма коментари:

Публикуване на коментар