От около месец съм на кето режим. Резултатите са забележителни, но като при всеки нормален човек от време на време ми се дояждат разни неща. След като седмица ми се върти в главата люто и сладко, накрая се предадох. Ще си нося последствията от това лакомство, но това ще е прегрешението ми за този месец😏.
За любителите на пикантната кухня. Това е едно от най-популярните корейски ястия. Пържените хапки са хрупкави, а глазурата от сладко пикантен сос ги прави неустоими. Трябва да ви предупредя, че са малко трудоемки, в смисъл двойното пържене отнема малко повечко време, но повярвайте ми струва си. По принцип тази рецепта се приготвя с пилешки бутчета, самото месо е по сочно, но аз предпочитам гърдите и трябва да кажа, че определено не бяха сухи.
Пилешки хапки по корейски
Необходими продукти:
за маринатата:
1 кг. пилешки гърди/бутчета (аз предпочитам гърди)
½ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
1 с.л. оризово вино мирин или ябълков оцет (аз използвах оцет)
2 скилидки чесън настъргани
около същото количество джинджифил (колкото чесъна) настърган
100 мл царевично брашно (може и картофено)
3 с.л. студена вода
около 500 мл олио за пържене
за соса:
2 с.л. gochujang (корейска люта паста) или подобна каквато намерите, стига да е люта ще свърши работа
1 ч.л. соев сос
1½ с.л. ягодово сладко или мед (аз използвах ягодово сладко😅)
2 с.л. кетчуп
1½ с.л. сос Урчестър
2 с.л. кафява захар (може и бяла)
50 мл. вода
2 скилидки чесън нарязани на ситно
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешките гърди на хапки, добавете към тях солта, черния пипер, оцета, чесъна и джинджифила. Объркайте добре, покрийте с кухненско фолио и приберете в хладилника за най-малко 30 минути.
Към готовото мариновано месо добавете царевичното брашно, объркайте добре, след това прибавете водата и отново разбъркайте.
Извадете хапките върху решетка или кухненска хартия за да се отцеди излишната мазнина. Понеже ще пържим месото втори път за да получим супер хрупкава коричка, сега не е необходимо да пържим месото до пълната му готовност. След като всички хапки са изпържени веднъж ги връщаме в горещата мазнина (този път може да слагате по-голямо количество на веднъж, няма да залепнат) и пържим до златисто кафяв цвят. Извадете отново върху решетка или кухненска хартия.
В тиган сложете всички продукти за соса и варете на умерен огън за около 4-5 минути или докато соса се сгъсти. Оваляйте хапките в соса и поръсете с запечени сусамови семена. Сервирайте с нарязан пресен лук. Да ви е сладко.
��
ОтговорИзтриване