събота, 4 юли 2020 г.

Пилешки хапки по корейски

От около месец съм на кето режим. Резултатите са забележителни, но като при всеки нормален човек от време на време ми се дояждат разни неща. След като седмица ми се върти в главата люто и сладко, накрая се предадох. Ще си нося последствията от това лакомство, но това ще е прегрешението ми за този месец😏. 
За любителите на пикантната кухня. Това е едно от най-популярните корейски ястия. Пържените хапки са хрупкави, а глазурата от сладко пикантен сос ги прави неустоими. Трябва да ви предупредя, че са малко трудоемки, в смисъл двойното пържене отнема малко повечко време, но повярвайте ми струва си. По принцип тази рецепта се приготвя с пилешки бутчета, самото месо е по сочно, но аз предпочитам гърдите и трябва да кажа, че определено не бяха сухи. 

Пилешки хапки по корейски

Необходими продукти:
за маринатата:
1 кг. пилешки гърди/бутчета  (аз предпочитам гърди)
½ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер 
1 с.л. оризово вино мирин или ябълков оцет (аз използвах оцет)
2 скилидки чесън настъргани
около същото количество джинджифил (колкото чесъна) настърган 
100 мл царевично брашно (може и картофено)
3 с.л. студена вода
около 500 мл олио за пържене

за соса:
2 с.л. gochujang (корейска люта паста) или подобна каквато намерите, стига да е люта ще свърши работа
1 ч.л. соев сос
1½ с.л. ягодово сладко или мед (аз използвах ягодово сладко😅)
2 с.л. кетчуп
1½ с.л. сос Урчестър
2 с.л. кафява захар (може и бяла)
50 мл. вода
2 скилидки чесън нарязани на ситно

Начин на приготвяне:
Нарежете пилешките гърди на хапки, добавете към тях солта, черния пипер, оцета, чесъна и джинджифила. Объркайте добре, покрийте с кухненско фолио и приберете в хладилника за най-малко 30 минути.

Към готовото мариновано месо добавете царевичното брашно, объркайте добре, след това прибавете водата и отново разбъркайте.


Сипете мазнината в дълбок съд (фритюрник) и загрейте до 180 °С.  Изпържете месото на части (не слагайте много парчета на веднъж защото ще залепнат едно за друго) до жълтеникав цвят.
 
Извадете хапките върху решетка или кухненска хартия за да се отцеди излишната мазнина. Понеже ще пържим месото втори път за да получим супер хрупкава коричка, сега не е необходимо да пържим месото до пълната му готовност. След като всички хапки са изпържени веднъж ги връщаме в горещата мазнина (този път може да слагате по-голямо количество на веднъж, няма да залепнат) и пържим до златисто кафяв цвят. Извадете отново върху решетка или кухненска хартия.
В тиган сложете всички продукти за соса и варете на умерен огън за около 4-5 минути или докато соса се сгъсти. Оваляйте хапките в соса и поръсете с запечени сусамови семена. Сервирайте с нарязан пресен лук. Да ви е сладко. 




1 коментар: