вторник, 26 май 2020 г.

Домашен кетчуп


Кетчупът е един от най-предпочитаните сосове на света. Децата го обожават и го добавят към доста ястия. По хубав от домашния кетчуп няма. Няма наличие на допълнителни подобрители, стабилизатори, оцветители или консерванти както в кетчупа от магазина. Приготвянето му ще ви отнеме около 1 час, но работата не е толкова колкото самото варене. Крайният резултат си струва.

Домашен кетчуп


Необходими продукти:
500 г домати или домати от консерва (аз използвах консерва)
1 червена чушка
1 голям лук
2 скилидки чесън
200 мл вода
50 мл кафява захар (може и бяла кристална или мед, но имайте в предвид, че меда е доста по сладък, за това намалете количеството на половина)
50 мл ябълков оцет
1 ч.л. сол
щипка смлян карамфил
2 щипки канела
щипка черен пипер

Начин на приготвяне:
Сипете вода в голям съд и сложете на котлона да заври. Направете прорези на дъното на всеки домат и ги потопете във врящата вода за около 2 минути. Извадете, охладете, обелете и нарежете доматите на кубчета.
В дълбок съд смесете кафявата захар, ябълковия оцет, водата и солта. Доведете сместа до кипене и добавете нарязаните на ситни зеленчуци (в моя случай доматите от консерва). Гответе без капак за около 30 минути. Пюрирайте сместа с пасатор и овкусете с карамфила, канелата и пипера. Върнете сместа на котлона и гответе още 30 минути или докато кетчупа е подходяща гъстота. Разпределете в добре измити и загряти стъклени бъркани. Затворете добре и оставете да изстинат. Съхранявайте кетчупа в хладилник. От тези продукти излиза около половин литър кетчуп.
А белия сос е домашна чеснова майонеза 😋.

Няма коментари:

Публикуване на коментар