понеделник, 4 май 2020 г.

Супа със сьомга по финландски

Супата със сьомга е много популярна във Финландия. Задължително поне веднъж на две седмици си правим от тази много вкусна и полезна супа. Сьомгата е богата на омега-3, омега-6,  протеини и доста витамини, като например А,В и D. Освен това няма малки кости и е много бърза за приготвяне. Така, че да запрятаме ръкави и да се насладим на "Lohikeitto", както я наричат тук във Финландия.

Супа със сьомга по финландски


Необходими продукти:
700 гр. картофи
1 морков
1 глава лук
вода
30 гр. масло
7-8 зърна бахар
1 дафинов лист
1 кубче рибен бульон
500 гр. сьомга
200 мл. готварска сметана
1 ч.л. сол
копър

Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете заленчуците. Картофите на кубчета, лука на ситно и моркова на малки кубчета. Сложете в тенджера и налейте вода колкото да покрие заленчуците.


Добавете подправките без копъра и включете котлона. Варете докато картофите са полу готови.


През това време отстранете костите и кожата на рибата и я нарежете на парчета с размери 3х3 см. Добавете я към зеленчуците и варете още 10 минути (ако е необходимо добавете малко вода).


Налейте сметаната и оставете да клокне. Добавете маслото и поръсете с нарязания на ситно копър. 










3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Супата е много вкусна става и със сьомгова пъстърва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесала. Предполагам, че сьомговата пъстърва е и по-достъпна.

      Изтриване