Супата със сьомга е много популярна във Финландия. Задължително поне веднъж на две седмици си правим от тази много вкусна и полезна супа. Сьомгата е богата на омега-3, омега-6, протеини и доста витамини, като например А,В и D. Освен това няма малки кости и е много бърза за приготвяне. Така, че да запрятаме ръкави и да се насладим на "Lohikeitto", както я наричат тук във Финландия.
Супа със сьомга по финландски
Необходими продукти:
700 гр. картофи
1 морков
1 глава лук
вода
30 гр. масло
7-8 зърна бахар
1 дафинов лист
1 кубче рибен бульон
500 гр. сьомга
200 мл. готварска сметана
1 ч.л. сол
копър
Начин на приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете заленчуците. Картофите на кубчета, лука на ситно и моркова на малки кубчета. Сложете в тенджера и налейте вода колкото да покрие заленчуците.
Добавете подправките без копъра и включете котлона. Варете докато картофите са полу готови.
През това време отстранете костите и кожата на рибата и я нарежете на парчета с размери 3х3 см. Добавете я към зеленчуците и варете още 10 минути (ако е необходимо добавете малко вода).
Налейте сметаната и оставете да клокне. Добавете маслото и поръсете с нарязания на ситно копър.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСупата е много вкусна става и със сьомгова пъстърва
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесала. Предполагам, че сьомговата пъстърва е и по-достъпна.
Изтриване