неделя, 3 май 2020 г.

Понички с кардамон


Във Финландия по стара традиция на 1-ви май поничките присъстват задължително на трапезата. Рецептата за понички е почти същата като за канелените рулца, само че тук подправяме с кардамон и пържим, не печем. За декорация варианти много. Аз тази година се спрях на кристална захар и шоколад😋. От това тесто излизат около 35 броя по около 50 грама.  

Понички с кардамон

около 35 бр.

Необходими продукти:
500 мл прясно мляко
50 гр жива мая или 2 пакетчета суха
150 мл кристална захар
1 с.л. кардамон
1 ч.л. сол
2 яйца
100 мл разтопен маргарин
1400-1500 мл брашно тип 500 (около 900гр.)

За пържене:
500 гр. олио

За глазура (тази смес е достатъчна за около 13 понички.):
100 гр. шоколад
50 мл сметана

Начин на приготвяне:
Затоплете млякото, добавете една супена лъжица захар и маята. Разбъркайте и оставете на страна за няколко минути, маята да се задейства.


След това прибавете останалата захар, кардамона, солта, яйцата и маргарина. Разбъркайте и постепенно започнете да добавяте пресятото брашно. 




Трябва да получите меко и отделящо се от стените на купата тесто. Покрийте тестото със стреч фолио и оставете да втаса за около 30 минути. 


Разделете тестото на четири равни части. Всяка част разделете на 9 (около 50 гр.) и оформете на топка.  Покрийте топките със стреч фолио и оставете да втасат отново за още 30 минути.



 Направете в центъра на топчето дупка и оформете между пръстите си на поничка.




Изпържете от двете страни в средно сгорещено олио. Олиото не трябва да е прекалено горещо, за да не изгорят отвън, а да останат сурови отвътре. Моят котлон е с 14 степени и пържа на 7.


Горещите понички може да поръсите със захар, а ако искате да са с глазура ги оставете да изстинат. 


За глазурата. Сгорещете сметаната и отдръпнете съда от котлона. Добавете начупения на парчета шоколад, оставете на страна за минута и след това разбъркайте до хомогенна смес. Потопете горната част на поничките и поръсете със шоколадови или захарни пръчици по желание. 











Няма коментари:

Публикуване на коментар