понеделник, 4 май 2020 г.

Катми



Мил е споменът за всичко детско, но още по-мил е за всичко българско особено ако си в чужбина. Е ние сами избираме къде да живеем, но каквато и да е причината когато разказваш на някой за България или направиш българска гозба и чуваш възклицанието когато я опитват, чувството на гордост е неповторимо. Катмите са мил спомен от моето детство. Аз, брат ми и братовчетките ми изкарвахме цяло лято у баба и дядо. Беше толкова безгрижно, забавно и вкусно. Гозбите на баба... Катмите присъстваха често в менюто ни. Печахме ги на сач и желанието ни да помагаме се изчерпваше в момента в който стомасите ни бяха пълни😋. И до ден днешен като правя катми си спомням точно за това време.

Катми


Необходими продукти:
1 л прясно мляко
1 с.л. захар
1 суха мая или 0,5 прясна
1 ч.л. сол
3 яйца
1 литър брашно (600 гр.)
масло за изпичане и намазване

Начин на приготвяне:
В купа смесете леко затопленото мляко, няколко суп. лъжици захар и маята. Разбъркайте и оставете на страна за няколко минути, маята да се активира. Добавете останалите продукти и разбъркайте добре. Трябва да получите смес с гъстотата на боза. Покрийте купата със стреч фолио и домакинска кърпа и оставете да втаса. Това ще ви отнеме около един час. Катмите стават най-хубави в сач, но ако не разполагате с такъв и тигана върши чудесна работа. Загрейте сача, намажете с масло и с помощта на черпак изсипете от сместа. Разстелете равномерно. След като катмата е станала на дупки и е хванала лека коричка, обърнете и изпечете и от другата страна. Готовата катма намажете с масло и гарнирайте по желание. Нашите този път си ги хапнахме с топено сирене, шунка и кашкавал, а сладките бяха със сладко от ягоди.












Няма коментари:

Публикуване на коментар