Катми
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
1 с.л. захар
1 суха мая или 0,5 прясна
1 ч.л. сол
3 яйца
1 литър брашно (600 гр.)
масло за изпичане и намазване
Начин на приготвяне:
В купа смесете леко затопленото мляко, няколко суп. лъжици захар и маята. Разбъркайте и оставете на страна за няколко минути, маята да се активира. Добавете останалите продукти и разбъркайте добре. Трябва да получите смес с гъстотата на боза. Покрийте купата със стреч фолио и домакинска кърпа и оставете да втаса. Това ще ви отнеме около един час. Катмите стават най-хубави в сач, но ако не разполагате с такъв и тигана върши чудесна работа. Загрейте сача, намажете с масло и с помощта на черпак изсипете от сместа. Разстелете равномерно. След като катмата е станала на дупки и е хванала лека коричка, обърнете и изпечете и от другата страна. Готовата катма намажете с масло и гарнирайте по желание. Нашите този път си ги хапнахме с топено сирене, шунка и кашкавал, а сладките бяха със сладко от ягоди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар