понеделник, 11 май 2020 г.

Мусака


Обратно в България. Е не буквално, но на мен ми стига докосването до нея през вкусно българско ястие. Този път си сготвих обичната мусака, не само на българите, но и на моето финландско семейство. Мусака приготвям по рецепта по която майка ми я приготвя от както се помня. Малко нестандартно, тя добавя шепа ориз и мусаката е винаги сочна. Това е мусаката на мама❣

Мусака


Необходими продукти:
700 гр. кайма смес
1-2 с.л. олио
700 гр. картофи
1-2 лука
1-2 домата или 4-5 с.л. доматено пюре
1 морков
20-30 мл ориз
1-2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1 телешки бульон
½ ч.л. сол
2 ч.л. чубрица
няколко стръка магданоз

За заливката:
3 яйца
300 гр. кисело мляко
щипка сол
щипка черен пипер
магданоз

Начин на приготвяне:
Обелете и измийте зеленчуците. Нарежете картофите на малки кубчета. Лука и морковите нарежете на ситно. Ако използвате пресни домати, нарежете ги на ситно. Запържете каймата за няколко минути. Добавете лука и запържете и него за кратко. 


Добавете картофите и морковите и продължете пърженето още няколко минути. 


Прибавете ориза, подправките, доматите и вода колкото да покрие всички продукти. Оставете да поври за около 10-15 минути. 



Прехвърлете в тава и добавете гореща вода, ако е необходимо. Печете на 200°С за около 20 минути. 


Направете заливката, като разбиете яйцата, киселото мляко, солта и черния пипер.


Залейте мусаката със заливката и продължете печенето докато заливката придобие златист цвят.

 Готовата мусака поръсете с прясно накълцан магданоз. Аз предпочитам мусаката сервирана с кисело мляко или млечна салата. 












Няма коментари:

Публикуване на коментар