сряда, 15 април 2020 г.

Пай със шунка


Този пай прави често свекърва ми. Лесен е за приготвяне като цяло, само разстилането на тестото в тавата е малко трудоемко, защото тестото е меко и лепкаво. Но и за това си има начин, с навлажнени ръце отстраняваме проблема бързо. Може също да разточите блата между две кухненски хартии. Пая правя в тавата от фурната, която е с размери 43х36 см. Ако не разполагате с такава, направете пая в по-малка, като съответно намалите продуктите пропорционално.

Пай със шунка


За тестото:
450 мл брашно
1 ч.л. бакпулвер
0,5 ч.л. сол
250 гр. кисело мляко
250 гр. масло или маргарин (със стайна температура)

За плънката:
400 гр. шунка
2 яйца
400 мл готварска сметана
1 ч.л. черен пипер
0,5 ч.л. сол
250 гр. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява на 200°С. Смесете в купа брашното, солта и бакпулвера. Добавете маслото и стриите между пръстите си. Накрая прибавете киселото мляко и омесете до еднородна смес. Тестото става меко и лепкаво. Разстелете тестото в тава (43х36 см) покрита с хартия за печене. Разстилането става по-лесно с навлажнени пръсти или разточете блата между две хартии за печене.

Разбъркайте яйцата, сметаната, солта, пипера с тел. Добавете шунката и около 100 гр. от кашкавала. Излейте сместа върху блата и поръсете с останалия кашкавал.



Изпечете за 25-30 мин.



1 коментар: