вторник, 14 април 2020 г.

Усукана баница


Преди известно време попаднах на тази рецепта мисля, че беше във Facebook от тогава това е  баницата която всички у нас обожават. 

Усукана баница

за тестото:
1 яйце и един белтък (жълтъка оставяме за намазване)
300 мл топло прясно мляко 
3 с.л. разтопено масло
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол
20 гр. прясна мая или 1 пакетче (11 гр.) на прах
950 мл. бяло брашно (600 гр.)

за пълнежа:
300 гр. сирене
1 яйце
100 гр. разтопено масло

Начин на приготвяне:
Сложете топлото мляко в купа. Добавете захарта и маята и разбъркайте. Оставете на страна. В друга купа пресейте брашното и добавете към него солта. Разбийте яйцето, белтъка и маслото и го добавете към брашното. Изсипете и сместа с маята и омесете. Тестото трябва да е меко и да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да втаса за около 1 час. Разделете тестото на четири части и разточете всяка на лист с диаметър 25-30 см. Натрошете сиренето и смесете с яйцето и половината част от разтопеното масло. Намажете първия лист с разтопеното масло (използвайте втората половина от маслото) и намажете с 1/3 от сместа със сирене. Сложете втория лист отгоре и повторете със следващите два листа - масло, смес със сирене. Покрийте с последния лист и намажете отново с масло. Разточете на лист с диаметър 40-45 см. Нарежете на ленти около 4 см, усучете и наредете в тава заслата с хартия за печене (моята тава е с размери 25-38 см). Намажете баницата с жълтък(+2 с.л. прясно мляко) и поръсете по желание със сусам.  Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса около 30 минути.  










Няма коментари:

Публикуване на коментар