понеделник, 13 април 2020 г.

Солена торта с пълнежи от шунка и шпеков салам



Тази рецепта е от един мой любим сайт. Сайта е на Финландски, ето рецептата преведена на Български. Моят съпруг не е любител на сладкото и за рождения му ден винаги има солена торта :)

Солена торта с пълнежи от шунка и шпеков салам


Основа:
24 филии тостерен хляб по избор

За заливане:
2 ½ мл. прясно мляко или бульон

Пълнеж с шунка:
200 гр. шунка по избор
1 ½ мариновани краставици
100 гр. праз
200 гр. крема сирене със зелени подправки (Philadelphia)
200 гр. заквасена сметана
2 ч.л. горчица

Пълнеж с шпеков салам:
150 гр. шпеков салам
2 червени чушки (камби)
200 гр. крема сирене със злен лук (Philadelphia)
200 гр. заквасена сметана

За декорация:
600 гр. крема сирене (Philadelphia)
400 гр. незахаросана сметана
смлян бял пипер
сол
останалата украса по избор

Нарежете шунката, киселите краставички и праза на малки кубчета. Добавете крема серенето, сметаната и горчицата и разбъркайте всичко добре.
Нарежете шпековия салам и чушките на малки кубчета. Добавете крема серенето и сметаната и разбъркайте всичко добре.
Отстранете корите от хляба и наредете първия блат (8 филии) във формата в която ще сервирате тортата. Сиропирайте филиите с бульона (аз използвам зеленчуков) или млякото и разпределете шунковия пълнеж равномерно. Наредете втория хлебен блат по същия начин и отново сиропирайте. Следва плънката със шпековия салам. Наредете последния хлебен блат и сиропирайте. Покрийте тортата с домакинско стреч фолио, поставете лека тежест отгоре (аз използвам дъска за хляб) и оставете тортата в хладилника за около 12 часа.
За декорацията разбийте сметаната, добавете крема сиренето и подправките. Шприцовайте и украсете по избор.



Няма коментари:

Публикуване на коментар