понеделник, 5 април 2021 г.

Френски макарони



Френските макарони са малко трудни за приготвяне. Изискват практика. Моят първи опит да направя тези деликатни френски десертчета завърши в кофата за боклук. Вторият ми опит не беше за пред гости, заради външния им вид, но дъщеря ми се влюби в тях и така на третия път успях да се справя почти прилично. Важното е да имате търпение и да не се предавате.  

За да направите перфектни френски макарони трябва да се снабдите с кухненска везна. Както казах ваче те са капризни и изскават прецизност. 

Френски макарони

За около 35 бр.  

120 гр. белтъци със стайна температура

65 гр. захар (кристална, за предпочитане ситна)

218 гр. пудра захар

109 гр. бадемово брашно

За пълнежа:

100 гр. крема сирене тип Philadelphia

1/4 бърканче лимоново сладко или около 70 гр. 

½ с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Изсипете бадемовото брашно и пудрата захар в чопара и го включете за няколко минути. Целта е да получим финно брашно. Пресейте брашното два пъти и отстранете бучките който останат в ситото. Разбивате белтъците на пяна, но не много твърда. Добавяте постепено от захарта и след като сте добавили всичката захар, увеличавате скороста на миксера и биете още около 3 минути или до твърд сняг. Добавете една трета от брашняната смес и сладкарската боя (за предпочитане желирана, ако добавите течна боя има опасност тестото да се втечни) и вече с помоща на шпатула внимателно с кръгови движения смесете продуктите, около 10 кругови движения на този етап са достатъчни. Добавете останалото брашно и продължете бъркането до получаване на еднородна смес. Много е важно да знаете кога да спрете да бъркате. Сместа не трябва да е много гъста, но не и много течна. Опитайте да направите цифрата осем със шпатулата, ако се получи значи тестото е готово. Можете да направете и втора проба за готовност, вземете от сместа с помоща на шпатулата и сложете върху например чиния, ако връхчето не спада значи трябва да бъркате още. Ако леко спадне в следващите няколко секунди, значи сместа е готова. Изсипете я в пош с подходящ накрайник и шприцовайте върху хартия за печене. Ударете тавата в масата около 5 пити за да спаднат връхчетата. С помоща на клечка за зъби изкарайте въздушните балончета ако е необходимо. Оставете макароните на стайна температура за около 1,5 - 2 часа. Изпечете в предварително загрята фурна (от долу и горе) на 160°С (малко тъмни станаха, другия път на 150°С и за 6+6 минути). Тавата сложете на средно ниво. Печете за 5 минути, завъртете тавата и печете още 5 минути.  Оставете макароните да изстинат преди да ги отлепите от хартията. 

Разбийте крема сиренето, пудрата захар и лимоновото сладко до еднородна смес. Шприцовайте върху половината макарони и слепете. 

Съхранение. Тъй като в хладилниците често има влага корите на макароните е желателно да съхранявате на стайна температура. Ако обаче сте ги слепили и пълнежа изисква съхранение на студено можете да ги съхраните в хладилник до 3 дни, а във фризера за около 3 седмици. 



P.S. По принцип макароните може да слепите с например сладко (малини, праскови, кайсии и тн), овкусен маслен крем или пък шоколадов ганаш.  За шоколадовия ганаш ще ви трябват 100 мл. сметана и 200 гр тъмен шоколад. Загрейте сметаната до кипене и я изсипете върху начупения шоколад. Бъркайте докато шоколадът се разтопи. Оставете на страни за да изстине, но внимавайте да не се втвърди прекалено. Шприцовайте така или разбийте с миксер докато получите мек и пухкав крем и шприцовайте розички. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар