неделя, 31 януари 2021 г.

Сладкиш с фурми и карамелена глазура

 


Аз си падам по сладките неща и не само по сладките, а по много сладките. Колкото повече карамел или шоколад има толкова по-добре. Хубавото е че когато десерта е по-сладичък, човек се засища и с малко. От тези продукти ще направите сладкиш който можете да разрежете на около 30 парчета. Ако не консумирате всичко веднага можете да приберете в кутия и да съхраните във фризера до 2-3 месеца. Така имате готов сладкиш за всеки изненадващ момент, който само трябва да размразите и е готов за сервиране. 

Сладкиш с фурми и карамелена глазура

Необходими продукти:
За блата:

250 гр. сушени фурми

200 мл вода

200 гр. масло

2 яйца

150 мл захар

100 мл кисело мляко

1 ч.л. ванилова захар

2 ч.л. сода за хляб

350 мл бяло брашно

За глазурата:

100 гр. масло

200 мл кафява захар

100 мл. неподсладена сладкарска сметана

400 мл. пудра захар

½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Сложете фурмите и водата в подходящ съд на котлона и варете около 5-10 мин. или докато фурмите омекнат. Отстранете от огъня и добавете маслото. Бъркайте докато маслото се разтопи и оставете сместа на страни.


Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар до пукава бяла пяна. Добавете киселото мляко и разбийте отново. Прибавете брашното което предварително сте разбъркали с хлебната сода и вече бъркаме на ръка със шпатула.



Накрая прибавете сместа с фурмите и отново разбъркайте до хомогенна смес.


Изсипете сместа в тавичка с размери 35х37 см. която предварително сте заслали с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 175°С за 20 минути.


Оставете сладкиша напълно да изстине. Пригответе глазурата като поставите в подходящ съд на котлона маслото, кафявата захар и сметаната. Загрейте докато маслото и захарта се разтопят.


Отстранете от котлона, добавете пудрата захар на части като разбивате с миксер.

 

Накрая прибавете солта. Изсипете глазурата бърху кейка и разпределете равномерно.

 

Приберете сладкиша в хладилника за около 30 минути. Преди да сервирате нарежете на квадрати.  








Няма коментари:

Публикуване на коментар