От доста време не съм споделяла нищо, по простата причина, че от толкова празници не ми остана никакво време. Между коледа и нова година нашата принцеса стана на 8, да ни е жива и здрава💓. Е няколко седмици след края на празниците е време за разтоварване 😆. Предлагам ви една рецепта в която сладоста е толкова голяма, че ще ви държи влага поне до следващия път😂. Тестото приготвих по тази рецепта, като използвах една четвърт от тестото за тези сладки ролца с ябълково сладко, а с останалото приготвих канелени рулца по финландски. И така да запрятаме ръкавите.
За тестото:
125 гр. маргарин (аз използвах масло този път)
500 мл. прясно мляко
1 яйце със стайна температура
½ ч.л. сол
150 мл. захар
22 гр. суха мая (2 пакетчета)
900 гр. - 1 кг. бяло брашно
За плънката:
около 25 гр масло със стайна температура (за да се маже по-лесно)
около 100 гр. сладко от ябълки
2-3 с.л. кафява захар
канела
За глазурата:
(описаните продукти са достатъчни за да покриете около 10 рулца или 1/4 от цялото тесто, ако желаете да приготвите цялата доза по този начин увеличете продуктите за глазурата 4 пъти)
25 гр. масло
50 мл кафява захар
25 мл сметана
100 мл пудра захар
щипка сол
50 гр. бадеми или орехи (леко запечени)
Още:
1 яйце за намазване
2-3 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Разтопете маргарина или в моя случай маслото и го оставете на страни да се охлади, ще ни трябва разтопен, но не и горещ. Затоплете млякото в микровълновата до 42 °С. Добавете захарта, маята, солта, яйцето и около 1/4 от брашното. Разбъркайте. Продължете да добавяте брашното и да месите до като сте добавили около 700 гр. от брашното. Прибавете охладеното масло на части и дебавяйте по малко от останалото брашно. Месете докато получите меко и отделящо се от купата тесто. Аз обикновено приготвям тестото в робота. Внимавайте с брашното защото всяко брашно е с различна консистенция и понекога поема 900 гр. а по някога 1 кг. Покрийте купата със стреч фолио и готварска кърпа и оставете на топло до като тестото удвои обема си, това отнема около 1 час. Премесете и разделете на 4 части. За размесването поръсих плота с брашно, но за разточването не. Оформете всяка част на топка. Разточете на на правоъгълен лист с размери 50х25 см. Намажете листа с масло, разпределете сладкото от ябълки, поръсете с кафява захар и канела.
Покрийте тавата с кухненска кърпа и ставете на топло за около половин час. Намажете рулцата с разбитото яйце и прясно мляко и печете в предварително загрята фурна с вентилатор на 175 °С за около 15-18 минути.
За глазурата сложете в касеролка на котлона маслото, кафявата захар и сметаната. Загрейте до като се разтопят маслото и захарта. Отдръпнете от огъня и добавете пудрата захар и солта. Разбъркайте до хомогена смес и залейте готовите рулца. Порисете с препечените ядки. Да ви е сладко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар