понеделник, 21 септември 2020 г.

Шоколадово семифредо


Моят син обожава сладолед и шоколад. За всеки негов рожден ден приготвям по нещо шоколадово и нещо сладоледено. Този път се спрях на едно италианско шоколадово сладоледено изкушение. Класика в италианските десерти. Рецептата е от едно сладкарско списание което получавам ежемесечно тук във Финландия. 


Шоколадово семифредо

Необходими продукти за около 12 порции:

За сладоледа:
500 мл. сладкарска неподсладена сметана
5 жълтъка
100 мл. кристална захар
2 белтъка
200 гр. тъмен шоколад

За украсата:
тъмен шоколад
орео бисквити

Начин на приготвяне:
Разстопете шоколада в микровълновата или на водна баня и оставете на страни да изстине. Разбийте сметаната с една супена лъжица захар. В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар на бяла пяна. В трета купа разбийте белтъците на сняг. Добавете шоколада към жълтъците и разбийте до хомогенност, след това добавете белтъците и вече със шпатула внимателно объркайте.

Накрая добавете и сметаната и отново объркайте. 



Готовата смес прехвърлете в съд (с вмвстимост 1½ или 2 литра) и приберете във фризера за около 5-6 часа. Преди да сервирате украсете по желание. Аз използвах разтопен тъмен шоколад и натрошени орео бисквити.







Няма коментари:

Публикуване на коментар