събота, 19 септември 2020 г.

Гювечета със свинско и топено сирене


Трябва да призная, че това са едни от най-вкусните гювечета които някога съм опитвала. Като време ще ви трябват около два часа, но активните са само 30 минути. Можете също така да приготвите ястието в един по-голям гювеч, ако така желаете. Посочените продукти са за шест гювечета, но според вкуса може да увеличите, намалите или замените някой от продуктите. Например в къщи само аз хапвам гъби за това и се виждат на снимките само е моето гювече😉.

Гювечета със свинско и топено сирене

Необходими продукти:

6 бр. свински пържоли

няколко супени лъжици брашно

200 гр. гъби

2 с.л. олио 

30 гр. масло

5 големи глави лук

5-6 скилидки чесън

200 гр. топено сирене (натурално)

200 мл. бяло вино (сухо или полусладко)

1 ч.л. черен пипер

0,5 ч.л. сол

1 ч.л. чубрица

200 мл. вода

200 мл. готварска сметана

3 дафинови листа

Начин на приготвяне:

Начукайте пържолите с дървено чукче и ги овкусете със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашното и запечатайте от двете страни за около 2-3 минути. 





Нарежете гъбите и лука на полумесеци и чесъна на ситно. Запържете и зеленчуците.



Вземете гювечетата и поставете на дъното по една пржола. Разпределете топеното сирене върху пържолите, след това запържените лук и гъби. Сложете във всяко гювече по половин дафинов лист и разпределете по равно останалите продукти чубрицата, виното, сметаната, водата и ако е необхадимо посолете.




Поставете капаците на гювечетата и ги сложете в студена фурна. Включете на 200°С. Печете за 45 минути. Отстранете капаците и печете за още 15 минути. Готовото ястие сервирайте например с картофено пюре или просто с варени картофи. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар