Едно вкусно предложение за любителите на китайската кухня. По принцип тези рулца се приготвят пържени в много мазнина. Този път реших да пробвам какво ще се получи, ако ги изпека на фурна. Резултатът беше изненадващо добър. Получиха се хрупкави рулца, каквито и трябва да са и при това с много по малко работа (пък и малко по здравословни). Този вариант е подходящ само ако сервирате рулцата веднага, при по-дълъг престой кората омеква. А когато са пържени остават за по-дълго хрупкави.
Пролетни рулца по китайски
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница (моите бяха 500 гр. - 14 кори, разрязах на две и получих 28 рулца. Може също така да използвате оризови кори)
100 мл. олио (+ около 1 литър олио ако приготвяте рулцата във фритюрник)
За пълнежа:
200 гр тофу (аз използвах готово мариновано, но може и натурално)
1 морков
3 стръка зелен лук
100 гр. оризови нудли (сухи)
1 ч.л. сусамово олио
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 чили (без семената)
1 ч.л. настърган джинджифил
1 с.л. оризов оцет
1 с.л. соев сос
½ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
1 ч.л. нерафинирана кафява тръстикова захар (количеството е толкова малко, че спокойно може да я замените с друга)
Начин на приготвяне:
1. Вариант за фурна:
Сварете нудлите според указанието на опаковката и охладете. Нарежете зеленчуците на дълги пръчици. Загрейте зехтина и сусаменото олио, добавете зеленчуците и пържете за минута.
2. Вариант за фритюрник:
Сварете нудлите според указанието на опаковката и охладете. Нарежете зеленчуците на дълги пръчици. Загрейте зехтина и сусаменото олио, добавете зеленчуците и пържете за минута. Добавете оризовия оцет, соевия сос и джинджифила. Оставете да заври и отдръпнете от огъня. Към зеленчуците прибавете натрошеното тофу и нудлите. Подправете със сол, захар и пипер и разбъркайте. Разстелете корите за баница и разрежете на половина. Във всеки лист поставете около 2 с.л. от пълнежа и завийте на руло. Края на рулцето намажете с вода за да залепне. Изпържете в сгорещено олио до златист цвят. Сервирайте със сладко лют сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар