вторник, 14 април 2020 г.

Мекици


Мекици

Супер меки и вкусни мекици, които може да приготвите както с пълнеж така и без. У нас мекиците се правят винаги със сирене, но са много хубави и без сирене, просто само поръсени с пудра захар. От това тесто може да приготвите също пица или сирени питки.

Необходими продукти:

1 ч.ч. прясно мляко
1 пакетче суха мая или половин прясна
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.ч. кисело мляко 
1 ч.л. хлебна сода
2 яйца
около 1 литър брашно
за пълнежа около 350 гр. сирене
Използвам чаена чаша с вместимост 200 мл

Начин на приготвяне:
Сложете маята в хладкото мляко, добавете захарта и оставете на страни. Сложете хлебната сода в киселото мляко и оставете на страни за няколко минути. Добавете яйцата в киселото мляко, прибавете солта, сместа с маята и разбийте. Добавете брашното на части и месете докато получите меко и леко лепнещо тесто. Оставете на топло да удвои обема си. Разделете на топки около 20 бр. Разтелете с помоща на олио и сложете пълнежа. Сгънете и притеснете по краищата. Изпържете в сгорещено олио от двете страни.

За пици:

Разделете тестото на части. Разстелете с длан, за да заеме формата на тавата. Оставете да втаса. Гарнирайте по желание. 

За сирени питки:

При омесване на тестото добавете 1 ч.ч. сирене. Разделете тестото на топки и поставете в тава застлана с хартия за печене. Оставете да втаса. Направете дупка в средата на всяка питка и поставете бучка масло. Поръсете с настурган кашкавал. Изпечете в предварително загрята фурна на 220° C до зачервяване. 




 



1 коментар: