неделя, 26 април 2020 г.

Шакшука


Шакшуката е арабско ястие, което е идеално за летните жеги. Не че не може да си го приготвите по всяко време, но през лятото зеленчуците са в изобилие, а и безместните ястия са някак по-леки.  На практика това е яйца със сирене в доматен сос. Бързо, лесно и много вкуснo. Понеже е доста популярно в арабските страни то  и варианти на приготвяне много. Прегледах доста рецепти из интернет пространството. Както винаги продуктите които не ми допадат пропуснах, а тези които мислех, че ще ми харесат добавих. И така направих поредния вариант на ястия по мой вкус, което да запиша в "тетрадката си с рецепти". И тук искам да отбележа, че продуктите и количеството от рецептата може да промените според вкуса си и точните пропорции не са задължителни. Все пак не правим торта😉.

Шакшука


Необходими продукти:
6 яйца
3 глави лук
2 чушки
150 гр. сирене
1 ч.л. захар (кафява)
50 мл олио
4-5 скилидки чесън
800 гр. домати от консерва (може и пресни)
1 дафинов лист
1 ч.л. кимион
½ ч.л. черен пипер
½ ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. пушен червен пипер
½ ч.л. лют червен пипер или табаско
магданоз

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на полумесеци, чушките на лентички, чесъна на филийки и ако използвате пресни домати ги нарежете на кубчета. В дълбок тиган запържете чушките и лука до омекване.


Добавете доматите и подправките без магданоза. Варете на умерен огън, като разбърквате от време на време, докато соса се сгъсти.


Направете кладенчета в соса и чукнете яйцата. Захлюпете тигана и намалете силата на котлона.

След като яйцата са готови поръсете ястието с натрошеното сирене и нарязания на ситно магданоз. Сервирайте задължително с бял хляб.






Няма коментари:

Публикуване на коментар