вторник, 14 април 2020 г.

Ризото с гъби пачи крак


След крем супата с гъби, която синът ми си хапна с наслада (без да знае че е гъбена- беше тайна защото той "не яде" гъби), реших да направя и едно ризото. И този път не крих че има гъби. Признах му и за супата, беше изненадан че е ял гъби и не отказа да си хапне и ризото. Мисля, че се справих прилично и с двете:) В оригиналната рецепта няма сметана, но аз обичам ризотото по-кремообразно затова и добавям малко сметана.

Ризото с гъби пачи крак 


Продукти за 4 порции

1 литър гъби пачи крак
50 гр. масло
1 голям лук
100 мл. зехтин или олио
300 мл. ориз за ризото
200 мл. сухо бяло вино
1 ч.л. суха мащерка
800 мл. зекенчуков бульон
сол ако е необходимо
черен пипер
200 мл. готварска сметана
100 гр. настърган пермезан
1/2 връзка пресен магданоз

Приготвяне

Почистете и нарежете гъбите. Загрейте маслото в подходящ съд и ги запържете. Когато гъбите са готови ги отстранете от и ги оставете настрани. Налейте в съда олиото и запържете нарязания лук до прозрачност. Добавете ориза и продължете запържването за кратко. Прибавете виното и мащерката. След като ориза е поел виното започнете да добавяте по малко от булона, като всеки път изчаквате ориза да поеме всичкия бульон. След това добавете сметаната, подправете с черния пипер и опитайте, ако е необходимо посолете. Накрая прибавете пачия крак, пермезана и магданоза. Аз добавих и малко грах и царевица. Ястието се сервира топло поръсено с прясно накълцан магданоз.




Няма коментари:

Публикуване на коментар