понеделник, 13 април 2020 г.

Шоколадова торта с орехи




Тази торта беше изненада за рождения ми ден. Направена е от мъжа ми и трябва да кажа, че надмина не само очакванията ми, но направо и себе си 😋. Неустоима сладост и точно по мой вкус.

Шоколадова торта с орехи

За блата:
150 гр. тъмен шоколад 
4 с.л. силно кафе
175 гр. размекнато масло
175 гр. захар
5 яйца
100 гр. орехи нарязани на дребно
100 гр. брашно с набухвател
1 ч.л. бакпулвер
За глазурата:
100 гр. Дайм шоколад (може и тъмен)
50 гр. масло
3 с.л. силно кафе 
4 с.л. сметана
50 гр. пудра захар
50 гр. орехи, запечени и нарязани на едро

Започваме с глазурата. Сложете в тенджера шоколада, маслото, кафето и сметаната. Загрейте и бъркайте докато всички съставки се смесят и се получи гладка и еднородна смес. Дръпнете от котлона и добавете пудрата захар. Разбъркайте добре и оставете да изтине до стайна температура, след това сложете в хладилника за около час, два. 
За блата разтопете шоколада и кафето на водна баня, отдръпнете от огъня и оставете леко да поизстине. Разбийте размекнатото масло и захарта до пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно като бъркате постоянно. Не се тревожете ако сместа започне да се отделя, това няма да окаже влияние на крайния резултат. След това добавете шоколадовата смес и орехитe и разбийте докато се получи едноридна смес. Оставете миксера на страна и пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги към тестото на малки части като този път използвате шпатула. Изсипете сместа в тавичка (20см) с отделящо дъно покрита с хартия за печене и изпечете за 45-55 минути на 180 градуса. Оставете блата да изстине както е в тавата до стайна температура и после извадете и оставете да изстине напълно. Разрежете блата на две, намажете с половината глазура и поръсете с орехи, сложете втория блат отгоре и пак глазура и орехи. Поставете тортата в хладилника за няколко часа. Това е. Даже и мъжкото съсловие може да се справи с тази сладка наслада 😉


Няма коментари:

Публикуване на коментар