понеделник, 13 април 2020 г.

Лазаня



Рецепти за лазаня много и тази е моята. Обичам да експериментирам и в червения сос обикновено изпразвам хладилника. Зеленчуци добавям според това какво имам в наличност (патладжан, чушки, тиквички и т.н.). Ако ми се намира бекон, синьо сирене, пушена шунка, пармезан или моцарела добавям малко и от тях. Но това е което задължително присъства всеки път. 

Лазаня


Необходими продукти:
8 кори за лазаня
200 гр. настърган кашкавал

За доматения сос:
400 гр. кайма по избор
1-2 глави лук
2-3 скилидки чесън
1 средно голям морков
100 гр. гъби
100 мл. бяло вино
400 гр. домати от консерва
100 мл. вода
1 ч.л. захар, мед или меласа
1 кубче месен бульон
1 ч.л. сол
½  ч.л. черен пипер
½ ч.л. бял пипер
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. орегано
½ ч.л. босилек

За соса бешамел:
40-50 гр. масло
100 мл. брашно
1 литър прясно мляко
½ ч.л. сол
1 ч.л. индийско орехче на прах
100 гр. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
Нарежете лука, гъбите и моркова на дребно. В дълбок тиган запържете каймата. Добавете лука, гъбите (аз използвам обикновено сушени, като ги стривам и накисвам предварително в малко вода, защото у нас никой не яде гъби😉) и морковите и продължете запържването до като течността се изпари.


Прибавете пресования или нарязан на ситно чесън, червения пипер и виното (половин чаша в соса с другата половина "наздраве"). Варете докато сместа остане на мазнина. Добавете водата, бульона, захарта, консервата домати и пoдправките. Продължете варенето на слаб огън за около 20 мин.


През това време си пригответе соса бешамел. Загрейте в дълбок съд маслото и добавете брашното. Запържете за кратко, внимавайте брашното не трябва да покафенява. Налейте млякото на части, като бъркате непрекъснато. След като сместа заври добавете настъргания кашкавал и подправете с индийското орехче и солта. Отдръпнете от огъня.


Намажете дъното и стените на тавичката с мазнина. Разтелете на дъното от червения сос, след това един ред кори, червен сос, сос бешамел, кори, червен сос, бешамел. Най-отгоре поръсете с настъргания кашкавал.



Изпечете в предварително загрята фурна на 200°С за 40 минути. Извадете от фурната и оставете на стайна температура за около 10 минути. Сервирайте с поръсен прясно накълцан магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар